Drlik Noční Přibyslav - noční závod nejen na kolečkových lyžích

16. 08. 2024

Přinášíme vám již tradičně report 6. ročníku závodu Drlik noční Přibyslav, jehož součástí byl i Sun sport Team..

O víkendu, v sobotu 10. srpna 2024, jsme jeli v rámci seriálu EDVF Skiroll Classics OPEN a E3 RVYTO!2024 další ročník nočního závodu Drlik noční Přibyslav24 na cyklostezce Přibyslav – Sázava – Přibyslav. Závod pořádal Sun Sport a Ski team Vysočina. Jednalo se již o šestý ročník závodu Sázava, pokud se týká zařazení do seriálu Skiroll Classics kolečkové lyže o třetí. Na cyklostezce z Přibyslavi do Sázavy je jedním směrem 9 dřevěných mostků, tj. tam a zpět 18, na trati 35 km celkem 36. Mostky jsou liniové, tj. rovné ve směru jízdy a bez vyklenutí, takže se daly rozumně přejíždět. Michal Vank a jeho realizační tým označili začátek a konec mostků reflexním sprejem a svícemi, případné díry u vyhnilých trámů rovněž, což bylo velice rozumné technické opatření, mostky jsme registrovali s předstihem a přejížděli jsme je s mírným vypuštěním rychlosti cca 30 – 50 m před nájezdem na ně, zpomalení jsem využíval k pití z Camelbecku.

  

 

 

 

 

  Převýšení trati na jeden okruh 17,5 km je cca 130 m, na 35 km 260 m, z toho 2/3  směrem na Sázavu, 1/3 zpět po otočce, což je prakticky rovina, ale není to úplně zadarmo. Závod bohužel termínově kolidoval s dopoledním závodem EDVF Skiroll Classics ELITE na Šumavě na Horskou Kvildu, do Přibyslavi tak dorazili jen skuteční tvrďáci, kteří si užívali dvojzávodu v jeden den, Milan Jelínků jel večer koloběžku. Kromě klasiků závodili v rámci samostatné kategorie in line bruslaři s/bez holí a několik závodních koloběžek. Počasí bylo opět ideální, jasno, teplota z 24 °C postupně klesala na 22 - 20 °C, bezvětří, vlhkost vzduchu 50 - 60 %.

Závod byl docela zážitek, pořadatelé na startu zapálili obří svíce, které také označovaly otočky, děti z toho byly nadšené. Startovní pole se postupně roztáhlo na výkonnostní skupiny, v čele se usadili in line bruslaři a koloběžkáři, následovaní naší elitou lyžařů klasiků, závodu kraloval František Molva s Michalem Vankem, který jel na svých tréninkových kolcích (kombinace kolečka č. 3 a 4), v ženách Tereza HujerováV dorostencích potvrdil svoji letošní suverenitu Vojtěch Telecký, který ujel 17,5 km v čase 43:06 před 2. v cíli Martinem Šírem s časem 44:49; Vojtěch si potom dal ještě jedno kolo na vyjetí, když na trati doprovázel tátu Tomáše. Mladší veteránky vyhrála Veronika Floriánová časem 1:58:05, druhá byla Jára Votočková, která v sobotu dopoledne byla první mezi veteránkami ve výjezdu na Horskou Kvildu a společně s Petrem Svobodou se přesunuli do Přibyslavi.

 

  

 

 

 

 

První kolo jsem jel ve dvojici s Vojtěchem Staňkem (st. č. 28), ve stoupání nás dojel Ivo Trubák (st. č. 92). V nájezdu do druhého okruhu mě předjela Veronika Floriánová (st. č. 2), s kterou jsem jel až do tvrdého pádu v mírném stoupání zhruba na 25. km, kdy jsem si škrtl levou lyží o asfalt a propadl jsem se nekontrolovatelně na hrudník. Veronika i s protijedoucím koloběžkářem okamžitě přerušili závod a teprve když jsem je ujistil, že jsem to přežil bez vážnější újmy a znovu jsem se postavil na kolce, pokračovali v závodě. Zdržel jsem je cca 1 min. Zbývající čtvrtinu závodu jsem již jen dojel, tři dny po závodě po odeznění obražených žeber, naraženého zápěstí, ramen a paží jsem opět nastoupil do tréninkového procesu.   

 

 

 

 

 

V tomto závodě jsme všichni dávali pěkné bomby. František Molva, který vyhrál letošní závod na 35  km v čase 1:27:28, dosáhl průměrné rychlosti 24,0 km/h, takže na Molvu jsem dosáhl výkonu 74,5 %, loni na poloviční trati na Michala Vanka 75,5 % jeho výkonu měřeno průměrnou rychlostí. Letos Michal Vank dojel na 2. místě v čase 1:29:57, famózního výkonu dosáhla Tereza Hujerová, která celý závod jela až do finiše s Michalem a zvítězila mezi ženami v čase 1:29:58!, celkově byla třetí mezi všemi startujícími na kolečkových lyžích!  

 

 

 

 

Krátce po dojetí posledního závodníka následovalo vyhlášení výsledků závodu v jednotlivých kategoriích, vyhlašování výsledků a předávání hodnotných cen, od partnerů závodu Sun sport, Drlik Rollerski, INA SPORT, Skol, CLEAN SPORT a Sprint, pro první tři závodníky prováděl ředitel závodu Michal Vank s Petrou Vankovou. Pořadatelům za úspěšnou přípravu a průběh závodu poděkovali účastníci závěrečným potleskem. Domů jsem dorazil kolem půl druhé v noci. 

Pořádáte také nějakou sportovní akci a hledáte partnera? Ozvěte se nám a možná podpoříme právě vaši akci!

 Autor:Alois Kohoutek

 

Fotky (Zdeněk Šereda): https://drive.google.com/drive/folders/1KRoK0-IWVBvOYaPul_CXa-AFDHJOzL2i 

Výsledky:https://docs.google.com/spreadsheets/d/1cHHytP5XCGmlWunmZwBmQWLSk7dFgoAw/edit?gid=1904991222#gid=1904991222